axeMaltesse

Wnioski, Kary, Ostrzeżenia

169 postów w tym temacie

A więc mój werdykt w jedynej zgłoszonej sytuacji nie dotyczącej mnie :)

Nvi vs Aluzjonista - na podstawie CRC pkt RA-1 i taryfikatora kar pkt.5b. kara dla Aluzjonisty -25 pkt.

Sobie, na podstawie tych samych punktów CRC i taryfikatora dałbym -25 za kolizję z Nvi i bez kary za wjazd w bagażnik Meewosha (oddana pozycja).

Moja aluzja o współudziale Meewosha w kłopotach z Nvi, to był oczywiście żart, bo nawet jeśli Meewosh "dobił" Nvi, to tylko i wyłącznie dzięki mnie i nie ponosi tu żadnej winy. Przy okazji przepraszam za ten żart, bo widzę, że poczucie humoru Meewosha jest odwrotnie proporcjonalne do jego szybkości na torze.

3 osoby lubią to

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Ciężko wyczuć sarkazm bądź ironię na piśmie, cieszę się, że to wyjaśniliśmy. No i oczywiście mój post zabrzmiał groźniej aniżeli miałem taki zamiar za co też przepraszam.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Napisano (edytowane)

@GTPL_oldboy1957 czyli mogłem nie czekac na Nvi’ego i jechać dalej bo wyszłoby na to samo? 

Kara musi być bez dwóch zdań, ale pozycję oddałem...

Mam pytanie: od czego tak naprawdę zalezy wysokość danej kary? Przykładowo: w wyscigu na interlagos Meewosh mnie wypchnął z zakrętu i dostał 25pkt kary bo nie oddał pozycji. (Straciłem tylko jedno miejsce) Teraz ja uderzam w Nviego, przez co On traci kilka miejsc i dostaję 25pkt kary, choć od razu oddałem pozycję. Porównując te dwie sytuacje: Nvi stracił przeze mnie dużo więcej niż ja przez Meewosha, ale sprawcy otrzymali taka sama karę. Tylko dlaczego? Czy np. właśnie dlatego ze skutki mojej akcji były gorsze i uznałeś, ze należy się taka kara mimo oddania pozycji? A z kolei w przypadku kolizji z Meewoshem dostał on taką karę bo mimo ze konsekwencje były mniejsze to wyraźnie złamał zasadę mówiąca o konieczności oddania pozycji? 

Nie zrozumcie mnie źle, nie chodzi mi o obniżenie kary dla mnie (popełniłem błąd o przykrych konsekwencjach Wiec karę przyjmuję) tylko chciałbym zrozumieć jak one są przyznawane.

 

 

Edytowane przez Aluzjonista
1 osoba lubi to

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Zacznijmy od tego, że sędzia daje propozycje kary, jest to wskazówka dla prowadzącego. Zdania sędziów mogą być różne, tak samo jak i kara. Czekajcie na odpowiedź vulgara

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Mój werdykt wygląda następująco:

Zgadzam się z tobą @GTPL_oldboy1957 odnośnie kary dla ciebie za  zderzenie z @Nvi, czyli -25pkt zgodnie z taryfikatorem pkt 5b.

@Aluzjonista vs @Nvi bez kary, ponieważ @Aluzjonista oddał pozycje (wg naszego taryfikatora oddanie pozycji niweluje karę) . Kolega @Aluzjonista potrafi wynieść wnioski z każdej sytuacji wiec wierze, że postara się jeździć ostrożniej  :D 

1 osoba lubi to

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Napisano (edytowane)

Dzięki @Vulgar za miłe słowa. :) Mimo wszystko iważam, ze powinienem ponieść karę. Stawiając się na miejscu poszkodowanego - co mi po tym ze sprawca oddał mi pozycję, skoro straciłem ich kilka i tak naprawdę przy wyrównanej konkurencji moje szanse na dobry wynik wyscigu zmalały bardzo drastycznie. 

No i jeszcze taka refleksja, ze gdyby za każdym razem oddanie pozycji całkowicie zerowalo karę, to mogłoby to zachęcać kierowcow z końca stawki do podejmowania niepotrzebnego ryzyka. Na zasadzie: jadę 12-sty, sprobuje tu na dohamowaniu zaszaleć, najwyżej oddam pozycje i nie pogorsze punktacji.

Dobrze mówię? :) 

Edytowane przez Aluzjonista
1 osoba lubi to

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

@Aluzjonista Masz racje. Jednak liczę na to ze ludzie jeżdżący z nami w lidze chcą jeździć fair i nie będą stosować takich nieczystych taktyk. Co do kary nie mogę jej w tym monecie nałożyć opierając się na taryfikatorze. Oczywiscie mogę zmienić taryfikator na przyszłe sezony i dostosować pkt 5b. w taki sposób, aby w rażących przypadkach sprawca wypadku został ukarany.

1 osoba lubi to

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
14 godzin temu, Aluzjonista napisał:

GTPL_oldboy1957 czyli mogłem nie czekac na Nvi’ego i jechać dalej bo wyszłoby na to samo? 

Kara musi być bez dwóch zdań, ale pozycję oddałem...

Bardzo Cię przepraszam ale na jedynej powtórce jaką mogłem zobaczyć, czyli tej wrzuconej przez Nvi, nie widać że oddałeś pozycję, dlatego taki był mój werdykt. Swojej powtórki niestety nie mam, gdyż gra zawisła mi na dodawaniu punktów i musiałem ją zrestartować. Gdybym widział, że oddałeś pozycję, to werdykt byłby taki, jaki jest w taryfikatorze, czyli bez kary, choć uważam, że ten zapis w taryfikatorze jest wielkim błędem organizatora  i powinien stamtąd jak najszybciej zniknąć. Stosujemy tu przecież zasady CRC, gdzie punkty CC-1 do CC-4 dość dobrze regulują takie sytuacje, a rozpatrujący je arbitrzy mogą swobodnie decydować o wymiarze kary lub jej anulowaniu, w zależności od strat poniesionych przez poszkodowanego. Gdybyśmy stosowali takie rozwiązanie, to Ty za wjazd w Nvi dostałbyś większą karę (-20) niż ja za wjazd w Meewosha (-5), bo spowodowałeś dużo większe straty dla poszkodowanego niż ja, ale obaj dostalibyśmy kary, pomimo oddania pozycji poszkodowanemu. A przez ten zapis w taryfikatorze obaj jesteśmy bezkarni, co absolutnie nie jest w porządku w stosunku do poszkodowanych. Ale o treści taryfikatora decyduje organizator, a sędziowie muszą się tylko do niego stosować :)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Dobra to na szybko bo pora sie zbierac do pracy....

Wniosek skladam na kolege Sima... Jedzie nie pewnie co jestem w stanie zrozumiec, ba wypada z trasy co jestem w stanie zrozumiec... Ja go wyprzedzam, co on musi zrozumiec... No ale czego nie rozumiem to to ze gdy go wyprzedzilem to on stwierdza ze mnie wypchnie... Jestem w stanie zrozumiec ze on by zaczekal i zrozumial swoj blad.. Nie rozumiem dlaczego on nie zrozumial swego bledu odrazu.... Pojechal dalej czego ja nie rozumialem... 

On to rozumie za incydent a ja nie moge zrozumiec ze to mozna traktowac jako incydent dlatego jetstem zmuszony i taki jest moj obowiazek czyli wnioskuje o kare dla kolegi Sima za wypchniecie mnie z toru za nie oddanie pozycji i za to ze ja stracilem 2 pozycje po akcji z Simem. Rozumiem ze musze dac film... Poki co stream  od okreslonej minuty.. a potem jak sie Youtube zrobi to i osobny filmik. Rozumiem ze rozumiecie moje rozczarowanie.. Takze panowie sedziowie ... Rozumiemy sie?

 

 

Tu film tylko z akcji

1 osoba lubi to

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Napisano (edytowane)

Nie mam nic na swoje usprawiedliwienie; choć szczerze przyznaję, że odepchnięcie nie było manewrem celowym; za szczególny błąd przyznaję jednak brak ustąpienia miejsca i brak oddania pozycji;

Tak więc proszę o łagodny wymiar kary :D; Przepraszam error! 

 

Edytowane przez sim_say
poprawka stylistyki
1 osoba lubi to

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

No regulamin dla wszystkich ten sam ale z racji ostatniej rundy ja jestem za - 15

Zobaczymy co organizator zdecyduje :)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Przychylam się do waszej decyzji drodzy sędziowie. -15 pkt dla @sim_say

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Co!?! - 15!? Na mmie taki numer... Min to - 150!

Sent from my Samsung SX

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Od dzisiaj będę zawsze cię przepuszczał... a samochód okleję sobie twoim nikiem... i co najgorsze, zawsze będę oglądał twoje streamy :D

2 osoby lubią to

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Zakończyliśmy ta edycje ligi wiec  temat zamykam. Dla kolejnej ligi powstanie osobny temat

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
Gość
Ten temat jest zamknięty i nie można dodawać odpowiedzi.