sebaws

Wnioski o Kary i incydenty na torze GT 1 EURO SERIES

Topic will be automatically unlocked at 22:00

50 postów w tym temacie

Error 0,4 sek przed Sieniu na wyjsciu na Start- Meta , tu powinieneś Error odpuścić ! Będzie du.a bita

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Flagi nie zauwazylem przyznaje. Gdybym zobaczyl to bym puscil... No i konsekwencja byla taka jak widzimy. Kare przyjme. 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
10 godzin temu, Popiolek1986 napisał:

Niestety muszę złożyć wniosek na sylwestra za wyścig R1

Z tego co widać na Twoim filmiku Sylwester pojechał czysto i zgodnie z zasadami. Powodem Twojego wyjazdu poza tor było odbicie się od będącego z przodu Sylwestra, bo za bardzo zacieśniłeś wejście w prawy zakręt. Atak Sylwestra był prawidłowy, a jego auto cały czas trzymało wewnętrzną. Winą za karambol trzeba będzie obciążyć Martę, bo uderzyła w Twój tył, gdy oboje byliście poza torem. Gdyby nie ten kontakt podejrzewam, że wróciłbyś na tor bez kłopotu i nie powodując zagrożenia dla jadących za Tobą. Obejrzę jeszcze swoją powtórkę i werdykt podam organizatorowi.

2 osoby lubią to

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
34 minut temu, GTPL_oldboy1957 napisał:

Z tego co widać na Twoim filmiku Sylwester pojechał czysto i zgodnie z zasadami. Powodem Twojego wyjazdu poza tor było odbicie się od będącego z przodu Sylwestra, bo za bardzo zacieśniłeś wejście w prawy zakręt. Atak Sylwestra był prawidłowy, a jego auto cały czas trzymało wewnętrzną. Winą za karambol trzeba będzie obciążyć Martę, bo uderzyła w Twój tył, gdy oboje byliście poza torem. Gdyby nie ten kontakt podejrzewam, że wróciłbyś na tor bez kłopotu i nie powodując zagrożenia dla jadących za Tobą. Obejrzę jeszcze swoją powtórkę i werdykt podam organizatorowi.

Też tak uważam. 

Tzn skłaniał bym się wlasnię do osoby która Cie uderzyła w tył ale ja nei jestem sędzią :)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Nie do końca zgodziłbym się z twoją opinią ponieważ jak zwrócisz uwagę na mój film z wnętrza kabiny celowo kierowałem kamerę w prawo żeby pokazać że byłem od niego szybszy na prostej przed szykaną i szczerze powiedziawszy jak widać chwilę przed zakrętem pokazał się Sylwek po prawej.powiedz mi ile miałem czasu na reakcję żeby odbić w lewo ? według mnie niewiele. Musisz też brać pod uwagę że ja też chciałem  wejść w ten zakręt  bezpiecznie. Fakt jest napewno taki że strzał z tył miał ogromny wpływ na karambol ale ta decyzję pozostawiam wam. Ja na Martę nie złoże wniosku bo po wczorajszym.a zresztą sami wiecie. Ta decyzja należy do was. Rozpatrzcie ta sytuację jeszcze raz i jak co to piszcie. 

Osobiście od siebie dodam że moim celem nie jest karanie kogoś Bo taki mam kaprys. Wydaje mi się że sylwester powinien trochę odpuścić i dorwać mnie trochę później. Cenię sobie oczywiście jego dokonania i doświadczenie jakie posiada w tego typu grach.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Popiolku, to była zwykła walka I pozycje. Do tego nie skończyłes manewru, a byłeś ledwie dziób z przodu, co potwierdza twoja powtórka z lotu ptaka, za szybko zacząłeś zamykać, przez co się odbiles. Czekamy na decyzję sędziów anyway. 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
27 minut temu, Popiolek1986 napisał:

Nie do końca zgodziłbym się z twoją opinią

I.2. Jeśli kierowca atakujący uzyskał „prawidłowy overlap”, kierowca atakowany ma prawo tylko do tej "strony zakrętu", po której znajdował się w „punkcie skrętu”, w stosunku do pojazdu atakującego.
I.3. Jeśli kierowca atakujący uzyskał „prawidłowy overlap”, ma prawo tylko do tej "strony zakrętu", po której znajdował się w „punkcie skrętu”, w stosunku do pojazdu atakowanego.

I.7. Kierowcy mogą pokonać zakręt "stroną zakrętu" do której nie mają prawa, pod warunkiem nie zakłócenia w żaden sposób toru jazdy pojazdu uprawnionego do tej "strony zakrętu", a także niedoprowadzenia do kolizji z tym pojazdem bądź stworzenia sytuacji niebezpiecznej.

Porównaj sobie zachowanie Twoje i Sylwestra w zakręcie 2 i 3. W dwójce Ty atakowałeś po wewnętrznej i Sylwester nie zacieśniał wejścia, zostawiając miejsce dla Ciebie i unikając kontaktu z Tobą. W trójce Sylwester atakował prawidłowo po wewnętrznej, a Ty za bardzo zjechałeś w jego stronę i się od niego odbiłeś, bo pojechałeś wbrew powyższym punktom regulaminu. Dla mnie protest na Sylwestra jest bezzasadny.

2 osoby lubią to

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

No dobrze rozumiem Czyli wychodzi na to że to ja jestem winny powinienem zahamować przepuścić całą kolumnę i dopiero dodać gaz i pojechać za wami. Logiczne. Od siebie Powiem tyle że co do regulaminu nie będę dyskutował bo tak ma być i koniec. Ale weźmy pod uwagę tak zwany zdrowy rozsądek i przewidywanie. Dla przykładu: dojeżdżam do krzyżówki gdzie mam pierwszeństwo i ktoś wyjeżdża mi z podporządkowanej. Wedle zdrowego rozsądku hamuje i staram się uniknąć zderzenia a wedle regulaminu daje na gaz i niech się dzieje wola nieba. Tak mam to rozumieć? Nie zawsze regulamin ma zastosowanie w wyścigu. Czasu było mało zakręt ciasny i pojawienie się po prawej stronie Sylwestra mogło tylko przynieść taki skutek jaki był widoczny wczoraj. Ja rozumiem go doskonale że chciał mnie wyprzedzić ale sposobności do tego miał całe mnóstwo. A finał jest taki że to w tej chwili ja mam poczuwać się winnym tracąc przy tym punkty z pierwszego wyścigu itd. Jeżeli tak to cofam wniosek na Sylwestra Przepraszam za oskarżenie i tyle.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

A ja mam wniosek, aby wyciągnąć konsekwencję za karambol, jeżeli faktycznie spowodowane to było czyimś przekroczeniem przepisów i ukaranie za każdego poszkodowanego.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Przestańcie tu pisać wszystko zaraz stąd usunę. Idzie do wątku dyskusji!??

2 osoby lubią to

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
13 minut temu, Popiolek1986 napisał:

Czyli wychodzi na to że to ja jestem winny

Jeśli chodzi o Twój wyjazd poza tor w Eau Rouge, to tak. Wyjechałeś ze swojej winy, bo za bardzo zjechałeś do wewnętrznej i odbiłeś się od prawidłowo jadącego Sylwestra.

17 minut temu, Popiolek1986 napisał:

powinienem zahamować przepuścić całą kolumnę i dopiero dodać gaz i pojechać za wami.

Jeśli chodzi o powrót na tor po wypadnięciu, to powinno się to robić nie zagrażając innym i ustępując miejsca tym wszystkim, którym mógłbyś tym powrotem zagrozić. W Twoim przypadku trudno mówić o powrocie na tor, bo zanim udało Ci się wrócić, dostałeś w tyłek od Marty i stałeś się pasażerem. Cała reszta, to konsekwencja tego puknięcia i jak dla mnie sprawczynią karambolu była Marta. Ale to tylko moja opinia po obejrzeniu Twojego filmu. Żeby wydać ostateczny werdykt musze obejrzeć swoją powtórkę.

7 minut temu, sebaws napisał:

Przestańcie tu pisać wszystko zaraz stąd usunę. Idzie do wątku dyskusji!??

Seba, a można te posty które nie są protestami ani wyjaśnieniami sprawców przenieść do "dyskusji"? Czy można je jedynie usunąć?

3 osoby lubią to

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Kolego nie mam żadnych pytań i doprawdy nie wierzę w to co czytam. Ja wyjechałem ze swojej winy i ja odbiłem się od Sylwestra Powrót na tor też był moją winą. Totalny absurd. Mówisz tak jak bym tego chciał. Dobra i tak już mi nie zależy bo i tak mam 0 punktów za wyścig oczywiście z mojej winy. Szok

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Masz prawo nie zgadzać się z opinią sędziów. Nie zmienia to faktu że obaj mieliście prawo do zakrętu i żaden z was nie odpuścił. Skończyło się w tym przypadku nieszczęśliwie dla Ciebie.

2 osoby lubią to

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

A tyle się mówi ze wyścig ma więcej niż trzy zakręty a tu bęc na drugim

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
2 godziny temu, mattaman napisał:

Rufi DSQ R1 za headset w qwali. R2 za wyjście.

Mietek DSQ za jazdę wirtualnym kierowcą.

Każde DSQ to z automatu - 25pkt

Za headset przepraszam, mam kamerkę od 2 dni i zapomniałem, że może też robić za mikrofon.

Co do wyjścia w R2- cóż, po 2 kółkach awaria silnika i w złości chyba opuściłem grę. Potem mnie oświeciło, że nie powinienem. Jeszcze raz sorry.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Moje werdykty w sprawach zgłoszonych protestów i zdarzeń na torze.

1) Darkman vs Gabrielo - R1

Kolizja 1 - winny Gabrielo - Regulamin wyścigowy pkt. M.6

Kolizja 2 - winny Gabrielo - Regulamin wyścigowy pkt. J.3

Dodatkowo spowodowanie uszkodzeń i nie oddanie pozycji.

 

2) Popiołek vs Sylwester - R1

Kontakt pomiędzy pojazdami - winny Popiołek - Regulamin wyścigowy pkt. I.2 i I.7 - ze względu na fakt, że ucierpiał tylko sprawca - incydent wyścigowy.

 

3) Sieniu vs Error - R1

Utrudnianie dublowania - winny Error - Regulamin wyścigowy pkt. N.1 i N.3

Wprawdzie nie doszło do blokowania bądź utrudniania dublowania, czy spowalniania jazdy Sienia, to jednak Error miał dwie okazje do bezpiecznego przepuszczenia dublującego go kierowcy. Biorąc pod uwagę fakt, że Error nie mógł już ani poprawić swojej pozycji w klasyfikacji wyścigu, ani jej stracić, pkt. N.5 Regulaminu nie ma zastosowania.

 

4) Wniosek Khasiusa

Karambol w R1 - winni:

Martusia - Regulamin wyścigowy pkt. C.6, M.2, M.6, E.5, E.7.

Marcin - Regulamin wyścigowy pkt. C.6, M.2, M.6,

 

O karach za włączone mikrofony i wyjścia z wyścigu decyduje organizator.

O wysokościach kar nałożonych na winnych przekroczenia zasad decyduje organizator z uwzględnieniem werdyktów sędziów i taryfikatora kar.

 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Jako główny organizator tej ligi na wstępie ukrywam zbędne komentarze. :hipnotyzowac:Soryy taki mamy klimat. A więc tak widzę troszkę haosu w szeregach :) . Wypowiem się na temat sytuacji asa przestworzy Errora. Faktycznie w momencie przejazdu przez prostą start meta strata Sienia spadła poniżej 1 sekundy ale po pierwszym zakręcie odskoczył na ponad sekundę czemu miał go tu puścić. Ukarać można za to że nie puścił go właśnie na prostej start meta. Generalnie zgadzam się z pełnym wyjaśnień przez Oldboya każdego incydentu według regulaminu   i według tegoro co napisałem orzekam następujące kary

1)Error ignorowani niebieskiej flagi - 10

2)Darkmann - Gabriel -10

3)Popiołek - Sylwester incydent wyścigowy 

4) Marta -Marcin  -30 karambol na pierwszym okrążeniu

5) Marcinza oraz Rufi za wyjście macie chłopaki nagrodę specjalną. Nie musicie robić TT startujecie w B

5)Miętek -10 za zamieszanie 

Są to ostateczne decyzje. Proszę Pana Khasiusa  o naniesienie poprawek w generalce Pozdrawiam 

 

 

4 osoby lubią to

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

ja zgłaszam wniosek na Starziego że uprawia podpuszczanie i oszukiwanie już przed startem mówił żeby na pierwszy wyścig zalać 30 litrów i co i dup@4 Kur@$%

i mi zabrakło na 100 - 200 m przed metą :)

1 osoba lubi to

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

To ja mogę go zgłosić za upierdliwość w drugim wyścigu. Wolny był, obijał się o ściany, ale nie puści

1 osoba lubi to

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Starzi to po prostu dobry taktyk, załatwił was obu :takaemotka:

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

dokładnie w tym momencie filmu mówi :) a tabelki jeszcze nie ma nie tylko on zresztą
Zrzut ekranu (12).png

1 osoba lubi to

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

4f. HEADSET (hs) podczas wyścigu oraz kwalifikacji  musi być wyłączony.  Za nie przestrzeganie grozi kara punktowa lub cofnięcie na starcie w następnym R2

Niestosowanie się do tego  przepisu oznacza DSQ lub punkty karne 5-25 pkt.

Jeśli był to tylko przypadkowo włączony hs ale bez gadania, proponuję -15 pkt. Jeśli włączenie hs było świadome i były prowadzone rozmowy -25 pkt, a w przypadku recydywy DSQ.

Na tę chwilę winnymi są tylko Gustaw i Error (zdjęcie Sienia). Jeśli byli też inni, to poprosimy o film lub zdjęcie.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Proszę bardzo, dzięki uprzejmości Marty, która zrobiła ten filmik na moja wyraźna prośbę. 

Bardzo proszę szanowne grono sędziów o ocenę.

2 osoby lubią to

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach

Odniosę się tylko do tego co widzę na powtórce i do wyjaśnień obu kolegów. 

Wina Gustawa jest bezsporna, a dobrowolne oddanie pozycji poszkodowanemu bardzo dyskusyjne.

E.7. Obowiązkiem kierowcy jadącego z tyłu jest podjęcie wszelkich działań, ostrożności i odpowiedzialności, by nie doprowadzić do kolizji z prawidłowo jadącym samochodem z przodu, bądź nie stworzyć sytuacji dla niego niebezpiecznej.

G.3. Jeśli w wyniku kolizji nastąpi uszkodzenie pojazdu poszkodowanego uniemożliwiające bądź znacznie utrudniające dalszą jazdę, sprawca, pomimo spełnienia obowiązku oddania pozycji, nie może liczyć na anulowanie kary jaka jest przewidziana przez organizatora wyścigu za tego typu zdarzenia.
G.4. Jeżeli sprawca nie podejmie w/w działań i nie odda pozycji poszkodowanemu, wtedy nie ma żadnych podstaw do zmniejszenia lub anulowania przez organizatora normalnie nakładanej kary.

Moja propozycja za powyższe przewinienia -40 pkt. a za używanie hs-a przed końcem wyścigu dodatkowo -10 pkt.

Karę dla Errora za używanie hs-a przed końcem wyścigu proponuję -25 pkt, a jeśli była to recydywa (tego nie wiem), DSQ. 

Do kwestii prowadzenia dyskusji przez Starziego i Gustawa w trakcie wyścigu przez hs się nie odniosę, bo nie przedstawiono żadnego dowodu na takie wykroczenie.

A w ramach informacji dla Gustawa:

G.1. Jeżeli dojdzie do kontaktu między pojazdami, .... a kontakt ten pozwoli sprawcy zdarzenia na zyskanie pozycji względem poszkodowanego, sprawca powinien umożliwić poszkodowanemu powrót na pozycję którą zajmował przed zdarzeniem. Sprawca powinien to uczynić nawet jeśli oznaczałoby to przepuszczenie innych pojazdów niebiorących udziału w zdarzeniu, a więc i utratę więcej niż jednej pozycji.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na stronach
Gość
Ten temat jest zamknięty i nie można dodawać odpowiedzi.